Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Παπαϊωάνου Μαρίας παρουσίασαν μια πολύ καλή εκδήλωση- αφιέρωμα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός, επίσημη δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών και παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία του χωριού από τους μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Καραθανάση Ευμορφία. Τους χορούς επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Βουρβουλάκη Μαρία – Κωνσταντίνα.
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, στο σχολείο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώθηκε αποκριάτικο γλέντι. Μικροί και μεγάλοι, μασκαρεμένοι, ξεφάντωσαν, χόρεψαν και έπαιξαν με την ψυχή τους.
Ο Σύλλογος Γονέων έφερε στο σχολείο μας τον πολύ γνωστό κλόουν Νικολά και τη Minnie , οι οποίοι διασκέδασαν μικρούς και μεγάλους με ομαδικά παιχνίδια, ζωγραφική προσώπου, μπαλονοκατασκευές και πολλές εκπλήξεις.
Ακόμη ο Σύλλογος Γονέων σε συνεργασία με τις μαμάδες των παιδιών πρόσφερε σε όλους έναν πλούσιο μπουφέ με γλυκά και αλμυρά εδέσματα.
Στο τέλος οι μαθητές μας χόρεψαν στο προαύλιο του σχολείου το Γαϊτανάκι και αποκριάτικους χορούς. Την επιμέλεια αυτών είχε η εκπαιδευτικός Φ.Α. κα Βουρβουλάκη Μαρεντίνα.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, οι μαθητές μας, είχαν μια πραγματικά σπάνια εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από μια μουσική παράσταση του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς – Λύραυλος που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι? αυτά.
Τα παιδιά άκουσαν ζωντανά τα ωραιότερα σωζόμενα μουσικά κομμάτια της Αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς που διασώζονται μέσα από την Παράδοση επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και τη συνέχεια της Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς.
Παρουσιάστηκαν σαράντα ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, από τη “θεία” Λύρα του Απόλλωνα έως τον μελωδικό αυλό, αλλά και οι “επιβιώσεις” τους στην σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, – ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου) και το νταούλι . Οι μαθητές άγγιξαν τα μουσικά όργανα και έμαθαν την ιστορία της δημιουργίας τους από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά.
Το μουσικό όμως αυτό ταξίδι ήταν μπολιασμένο με τους ανυπέρβλητους ελληνικούς μύθους και συνοδευόταν με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Η εμπειρία ήταν μοναδική και για τους εκπαιδευτικούς, η παρουσίαση ήταν εντυπωσιακή, οι ήχοι πρωτόγνωροι και η άμεση παρουσίαση με τη συμμετοχή και των παιδιών ήταν μαγική.
Πραγματικά με όχημα τη μουσική ταξιδέψαμε στην αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα.
Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.
Σύμφωνα με το έθιμο λοιπόν, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, φρόντισε και φέτος να γεμίσει τον αέρα του σχολείου με τη μυρωδιά της «τσίκνας». Οι γονείς των παιδιών έστησαν στο προαύλιο ψησταριά. Η χαρά των παιδιών ήταν απερίγραπτη όταν τους προσφέρθηκαν τα σουβλάκια, ενώ ακολούθησε γλέντι με τραγούδια και χορό.
Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γονέων για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ευχόμαστε καλές απόκριες σε όλους.