Εκδηλώσεις λήξης σχολικής χρονιάς (2)

4Την Παρασκευή 10-6-2016 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της λήξης του σχολικού έτους 2015/16, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας παρουσίασε το θεατρικό έργο «Μούφα Τσάνελ». Αφόρμηση αποτέλεσε η διδασκαλία της 15ης ενότητας του σχολικού βιβλίου της γλώσσας, όπου οι μαθητές μελέτησαν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης και της διαφήμισης στη ζωή μας. Την  επιμέλεια  της  εκδήλωσης  είχε  ο  δάσκαλος  της  τάξης  Τσώνης  Θεοφάνης.

Η τηλεόραση ως τεχνολογικό και κοινωνικό φαινόμενο είναι ένα πανίσχυρο μικρό θηρίο που έχει μόνιμα θρονιαστεί στα σπίτια μας, για να μείνει εκεί πολλά χρόνια μεγαλώνοντας διαρκώς και θεριεύοντας. Το αν θ? αφήσουμε να μας κατασπαράξει ή θα το δαμάσουμε, για να μας εξυπηρετεί, εξαρτάται από τους αρμοδίους, αλλά κι από το τι κάνουμε εμείς, για να το ημερέψουμε και να το κάνουμε ωφέλιμο και ευεργετικό για την κοινωνία μας.
Δυστυχώς στο όνομα του κέρδους δεν υπάρχει κανείς που ν? αναλαμβάνει την ευθύνη της ηθικής των προγραμμάτων. Ο βασικός σκοπός λειτουργία της που είναι παιδαγωγικός και μορφωτικός ξεχνιέται από τους υπεύθυνους, μπροστά στον αγώνα τους να πετύχουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.
Ποιος θα μας προφυλάξει από τους επίορκους δημοσιογράφους, που μόλις αντιληφθούν δυστύχημα ή σκάνδαλο, αρπάζουν την κάμερα για να καταγράψουν και στη συνέχεια να προβάλλουν ότι πιο σκανδαλοθηρικό υλικό, όλη την πίκρα, τον πόνο, το αίμα και τη βία, παραβαίνοντας κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία;
Ποιος φέρνει ευθύνη για ό,τι μπαίνει στο σπίτι μας σήμερα;
Ποιος θα προστατέψει το παιδί τηλεθεατή από τα θεάματα βίας, ανηθικότητας;
Μήπως τώρα μας είναι εύκολο ν? απαντήσουμε στο ερώτημα, πού πήγαν οι αρχές, οι αξίες, τα ιδεώδη και τα ιδανικά, για τα οποία κάποτε ο άνθρωπος θυσίαζε και τη ζωή του;
Το θέμα της τηλεόρασης ως μέσο ενημέρωσης, διασκέδασης, αλλά και διαπαιδαγώγησης είναι ένα πρόβλημα, που πρέπει πρώτα η πολιτεία επιτέλους να το λύσει, αφού αυτή έχει την τελική ευθύνη των πάντων. Αυτή νομοθετεί, ελέγχει θεσμούς και λειτουργούς. Πρέπει να θεσπίσει νόμους αυστηρούς, που να λειτουργούν απαγορευτικά κι ως ασφαλιστικές δικλείδες ν? αποτρέπουν την προβολή << τηλεοπτικών σκουπιδιών >>.
Οι γονείς θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους, αλλά κι όλοι μας ως τηλεθεατές, στην επιλεκτική παρακολούθηση εκείνων των προγραμμάτων που διαπαιδαγωγούν, μορφώνουν, ξεκουράζουν, μας ψυχαγωγούν αγνά, καλλιεργούν αρχές, αξίες, ιδεώδη και ιδανικά.

Η τηλεόραση μπορεί να μετατραπεί σε αγαθό υπηρέτη του ανθρώπου και ν? αναδείξει τις θετικές πλευρές της, που είναι πολλές με τεράστια σημασία για τον άνθρωπο.

Συγχαρητήρια στους μαθητές για την επιτυχημένη παρουσίαση!!

IMG_3675IMG_3681

IMG_3684IMG_3685

IMG_3689IMG_3695

IMG_3706IMG_3700

IMG_3709IMG_3710

IMG_3719IMG_3730

slide_3

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Δράσεις, Νέα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.