Τσικνοπέμπτη 2017

  apokries-2017       Ο  Σύλλογος  Γονέων  και  Κηδεμόνων  του  σχολείου  μας   φρόντισε  και  η  φετινή  τσικνοπέμπτη  να  μείνει  αξέχαστη  στους  μαθητές  μας. Στο  προαύλιο  του  σχολείου  στήθηκε  ψησταριά,  οι  ψήστες   πήραν  τις  θέσεις  τους   και   σε  λίγη  ώρα οι  μικροί  μαθητές  στις  αίθουσες  άρχισαν  να  μουρμουρίζουν  ότι  κάτι  ψήνεται,  αφού  η  μυρωδιά  της «τσίκνας» από  τα  σουβλάκια  που  ψήνονταν  κατέκλυσε  το  χώρο.Η  χαρά  τους  ήταν  απερίγραπτη  όταν  τους  προσφέρθηκαν. Οι  μαθητές  της  ΣΤ΄ τάξης  χόρεψαν  στο  προαύλιο  του  σχολείου  το  Γαϊτανάκι  με  τη  βοήθεια  του  διευθυντή  κ.  Κατσάρα  Παναγιώτη.

         Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».                     .
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

        Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

IMG_5652IMG_5649

IMG_5647IMG_5640

IMG_5643IMG_5644

IMG_5659IMG_5664

IMG_5673IMG_5665

IMG_5667IMG_5669

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Δράσεις, Νέα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.