Εκπαιδευτική επίσκεψη

Την  Πέμπτη  23  Νοεμβρίου  2017  οι  μαθητές  των  τάξεων  Γ΄,  Δ΄,  Ε΄ και  ΣΤ΄   επισκέφθηκαν  το  Μουσείο  άρτου  και  επαγγελμάτων  στην  Αμφίκλεια.

Το Μουσείο του Άρτου είναι ένα  μουσείο, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.

Κάθε αντικείμενο, αποκτά την ταυτότητα του και γίνεται μάρτυρας των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Η πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία», με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α., αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική. Παρουσιάζει επίσης τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο.

To Μουσείο Επαγγελμάτων φιλοξενεί πολύτιμα αντικείμενα κληρονομιάς που συνέλεξαν και διαφύλαξαν με τη βοήθεια των κατοίκων της Αμφίκλειας τα μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».

Μεταξύ των εκθεμάτων μπορεί κανείς να βρει άριστα διατηρημένα τα σύνεργα για κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς επαγγελματίες παλαιότερων εποχών όπως ο πεταλωτής (Αλμπάνης), ο Επισηγματοποιός (Σαμαρτζής ή Σαμαράς), η Υφάντρα και ο Υφαντουργός, ο κουρέας, αλλά και μεμονωμένα αντικείμενα καθημερινότητας που ενώ σήμερα δε λείπουν από κανένα σπίτι τότε αποτελούσαν σκεύη ειδικής χρήσης από τους επαγγελματίες που τα κατείχαν ή μεγάλης αξίας για τους κατόχους τους όπως η μηχανή του Παγωτού, το ραδιόφωνο, το σίδερο με το κάρβουνο για τα πουκάμισα, το χαβάνι του καπνού.

Εκτός από του Μουσείο Άρτου   και  το Μουσείο Των Επαγγελμάτων    είδαμε   και συλλογές του αείμνηστου Δαδιώτη Πρωθυπουργού, Αθανάσιου Ευταξία.

Ακολούθησε  επίσκεψη  στο  ιστορικό  Χάνι  της  Γραβιάς. Εκεί  ο  εκπαιδευτικός  κ. Μουρτζούνης  Παναγιώτης  ενημέρωσε  τους  μαθητές  για  τα  γεγονότα  που   διαδραματίστηκαν  στον  χώρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Δράσεις, Νέα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.