Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πλανητάριο

Την  Πέμπτη,    17  Οκτωβρίου  2019  το  σχολείο  μας  πραγματοποίησε  εκπαιδευτική  επίσκεψη  στο  Πλανητάριο,  του  Ιδρύματος  Ευγενίδου,  στην  Αθήνα.  Συμμετείχαν  οι  μαθητές  των  τάξεων:  Γ΄,  Δ΄,  Ε΄  και  ΣΤ΄  οι  οποίοι  παρακολούθησαν  την  ψηφιακή  παράσταση   με  τίτλο: 

«Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας».

          Η ψηφιακή αυτή  παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου είναι   ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος.

Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 km/h, στον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία, που στο εσωτερικό του θα χωρούσε τουλάχιστον δύο πλανήτες σαν την Γη μας, η παράσταση αυτή μας υπενθυμίζει ότι πραγματικά είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Γη!

Οι ηλιακές καταιγίδες, από την άλλη, μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Παράλληλα, όμως, αλληλεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, δίνουν το έναυσμα για την δημιουργία ενός από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: του  Βόρειου  Σέλαος.

Το  Ευγενίδειο  Ίδρυμα

Πενήντα και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου Πλανηταρίου στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Ευγενίδου το 1966, ο υπερσύγχρονος «διάδοχός του», το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο βρίσκεται στη διάθεση του κοινού από τον Νοέμβριο του 2003.

Αν το παλαιό Πλανητάριο ήταν μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα πλανητάρια της εποχής του, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με διάμετρο θόλου 24,5 μέτρα και συνολική επιφάνεια σχεδόν ένα στρέμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ψηφιακά Πλανητάρια στον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Δράσεις, Νέα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.